Ignoranta inseamna moarte

8 Feb

Asa cum scriam doi ani de zile in urma

in urma intr-un articol publicat tot aici cu titlul “Pasivitatea genereaza suferinta si moarte” se pare ca acest lucru se si intampla.

Pentru ca aceste intamplari nu sunt randomiale, acestea se intampla generate de actiuni si deopotriva inactiuni.

In articolul de mai sus am aratat interesul scazut fata de cercetarea medicala “Astfel interesul pentru tehnologiile medicale este foarte scazut (pasivitate), spre inexistent spre deosebire de valul de activitate ce survine atunci cand o persoana publica iubita moare din motive medicale.” si faptul ca ignoranta ucide.

In lumea de astazi nu ne putem ascunde dupa cateva rezultate pentru ca doar intelegerea fenomenelor si controlul acestora ne vor oferi dreptul la viata.

Zona de tranzit este dificila, astfel incat nu ne putem ambala in miscare fara sa cunoastem regulile care stabilesc conditiile miscarii si pe cat posibil, vectorii in interactiunea cu necunoscutul.

Mai pe romaneste, avem China care se confrunta cu un virus incepe sa-i omoare populatia. True of false, problema asta se poate extinde in toata lumea si poate sa reapara oricand.

Intrebarea este: “Avem mijloacele necesare pentru a stopa o astfel de actiune?”. Se pare ca nu. Si vorbim de o tara care a investit in cercetare in intelegerea fenomenelor.

Am auzit si teorii ce sustin ca e vorba de un virus “scapat” pentru a mai curati lumea. Nu stiu si acest aspect nu ma intereseaza deloc. Ma intereseaza ce facem noi in Romania daca un astfel de virus incepe sa ne creeze probleme. Aparent nu facem nimic, pentru ca nu putem.

Doar putem trata pacientii, putem sa punem la rece carpele astfel incat sa le scadem febra, si fireste ca putem incerca o lupta “la noroc” daca va fi nevoie. O lupta in orb, pentru ca habar nu avem cu ce ne luptam si cum putem opri actiunile virusului.

Nu e vorba aici despre Corona sau alt denumire. Este vorba de un mecanism care sa ne poata ajuta in caz de pericol. Cum putem duce aceasta lupta? NU AVEM CUM.

Putem doar sa ne rugam sa nu fie cazul, sa fie descoperit un leac inainte ca sa avem primele 100 cazuri in tara.

Ar fi putut fi altfel? Desigur. Fiecare mecanism are o logica fie ca este el organic, digital, analogic sau un sistem mixt.

Atata vreme cat nu vom acorda atentie acestor evenimente, care dupa mintea mea anunta altele si mai si, vom fi la mana altora si asta nu are cum sa asigure confort nici macar celor care se cred la adapost. Pentru ca expunerea este doar o chestiune de timp.

Putem intelege prin “virus” nu doar ce reprezinta el : “un virus este un agent patogen inframicrobian, invizibil la microscopul optic, care nu are capacitatea de autoreproducere, ci este multiplicat de celula parazitată. Virușii provoacă diverse boli infecțioase” ci un ansamblu de sisteme care sa actioneze ca un virus.

Ce este de facut?

Audit al invatamantului care sa transforme scoala macar in ceea ce a fost daca nu se poate mai bine.

Protejarea mintilor care pot salva tara de astfel de pericole.

Unitati de cercetare specifice, bazate pe adevarate minti si nu pe generarea de pensii.

Leave a Reply