Infectiile cu virusuri incep de obicei in zonale periferice (tesuturi) si pot invada sistemul nervos (NS), raspandindu-se in area periferica (SNP) si mai rar in sistemul nervos central (SNC).
Desi SNC este protejat de bariere cu mai multe straturi, unii virusi intra in NS cu o eficienta ridicata prin fluxul sanguin sau prin infectarea directa a nervilor care inerveaza tesuturile periferice.
Unii virusi au evoluat sau pot evolua pentru a intra in NS eficient și pentru a exploata biologia celulara neuronala.
Virusii pot genera infectii in SNP, cu patologie SNC care poate fi adesea fatala.
Majoritatea infectiilor virale acute si persistente incep in periferie, adesea la suprafata celulelor epiteliale sau endoteliale.
Infectia celulelor din aceste locuri induce de obicei un raspuns antiviral specific tesutului care include atat un raspuns autonom celular (imunitate intrinseca), cat si semnalizarea de la celula infectata la celulele neinfectate din jur prin citokine (innascuta).
Infectiile virale care scapa de sub control se pot raspandi in alte tesuturi unde pot provoca probleme din cauza rezistentei pe care virusul o are, sau reactiei exagerate a raspusului imun, fenomen numit furtuna de citokine.
Acest fenomen daca are loc in creier este devastator si poate produce meningita, encefalita, meningoencefalita sau deces.
Virusul mai poate ajunge in CNS prin nervii periferici prin infestarea celulelor epiteliale si folosind neuronii motorii periferici.
Un virus care este antenat sa faca aceste lucruri, le va face repede si fara sa astepte mult timp. Asta inseamna un dezastru in statul in care se intampla acest scenariu.
Repet, fara o intelegere comportamentului, fara sa avem capacitatea de a stopa actiunile prin care virusul doreste sa-si duca la indeplinire misiunea pentru care a fost programat, un astfel de virus poate da shutdown la o regiune sau chiar tara.
COVID 19 nu ne-a invatat sa avem propriul de cercetare a profilaxiei virusurilor, nu ne-a invatat ca banii investiti in “poarta masca” nu ajuta nucleul stiintific al dezvoltarii sistemului de aparare si raspandire a virusurilor.
Nici atitudinea autoritatilor nu a demonstrat ca au inteles semnalul de alarma dat de sars, banii se duc pe directii de nisa, fara a lucra acolo unde chiar trebuie, in miezul problemei.