Recuperarea neurologica medicala prin kinetoterapie este nula in cazul AVC

18 May

Recuperarea neurologica prin apelarea la kineto terapeuti este nula din puct de vedere al reabilitarii la nivelul sistemului nervos central.

Asta inseamna ca orice terapie analoaga kineto terapiei si altor tehnologii aditionale sunt practic nule.

Daca intr-un circuit electric un bec nu se aprinde avem trei cauze:

  • Becul
  • Cablul
  • Intrerupatorul

In cazurile cele mai multe problema este la intrerupator, la centrul de comanda care nu mai functioneaza.

Putem face frectie la bec cat vrem, asta nu o sa determine iluminarea becului si nici imbunatatirea conditiei cablului ce leaga becul de intrerupator.

In cazul unui AVC intrerupatorul este creierul, cablul este axonii iar becul este organele afectate de AVC.

Kineto terapeutul va mentine intr-o oarecare conditie muschiul afectat de disabilitatea de a coordona miscarile dar de aici pana la recuperarea neuro motorie este cale lunga si din pacate inca nestiuta.

Am auzit de persoane care utilizand diverse aparate promit pacientului recuperarea, pacientul neaducand niciun raport in procesul de recuperare.

Recuperare neuronala a pacientului fara ca acesta sa fie parte activa in procesul recuperarii nu exista.

Pacientul are un rol hotarator in procesul de recuperare pentru ca restructurarea structurilor neurale are loc CU aportul pacientului chiar daca acest lucru se face in mod constient sau nu.

Stimularea are un rol esential procesului de reorganizare neurologica astfel incat pacientii care prezinta deficiente motorii sau cognitive trebuie tratati individual si nu pe baza unor seturi comune de exercitii.

Daca chirurgical se pot opera si salva pacienti cu afectiuni homoragice, etc. recuperarea neurologica nu poate avea loc prin operatii chirurgicale sau alte interventii tip DBS, etc. acestea fiind doar proceduri adiacente de interventie spre stabilizarea starii pacientului.

Pentru pacientii si familiile celor ce au suferit degenerari neuronale este bine de stiut ca exista o metoda de recuperare dar aceasta metoda este in stare de stand by.

Posibilitate recuperarii pacientilor a fost dovedita stiintific dar a ramas la acest stadiu datorita mai multor factori care nu tin de cercetarea in sine ci de interesul scazut al celor responsabili fata de pacientii ce sufera astfel de afectiuni.

Reamintesc ca tehnologia poarta numele SENS de la Smart Engine Neuro Stimulation device.

si

Altfel dar succint spus , ti-a facut capul scurt, mori incet. Asta-i realitatea.

Iti revii si poti spera intr-o reabilitare daca ai noroc si nu-ti ard multe circuite si neurocomponente.

18 Mai 2020

Constantin Costescu

Leave a Reply