Covid-19 poate afecta sistemul nervos central

28 Apr

Dupa cum sustin chinezii de la Universitatea Nanjing si sectia de neurostiinte de la Chiba University, cov prezinta proprietati neurotropice.

La prima vedere mi-e greu sa-mi imaginez un astfel de scenariu dar daca este adevarat situatia devine brusc mai complexa decat era.

Dupa cum recunosc si chinezii, patologia cov este ‘incomplet cunoscuta’ afirmatie care ma duce cu gandul la alte teme demne de cercetare.

Revenind, este important sa se cerceteze impactul cov asupra NS si daca se poate, stabilirea unui pattern de evolutie sau model.

Acest studiu a fost publicat pe 30 Martie 2020 si amintesc ca in articolul publicat in data de 29 Martie 2020 scriam despre un posibil scenariu al unui neurovirus degenerativ cu perioada de incubatie de 24-xx ore.

Astfel dureri de cap, parastezie (amorteli), tulburari de constienta, sunt printre cele amintite de colegii de la Univ. amintite mai sus.

Mai mult decat atat un caz de encefalita virala a fost raportat ca fiind cauzat de cov ce a atacat CNS, fapt care este cu adevarat cel putin ciudat.

Poate ca din cauza diametrului de pana la 100nm, poate ca fiind un virus monocatenar ce este convergent celui mai mare virus ARN, avand lungimea de ~ 32Kb se poate explica capacitatea cov2 de a ataca celulele nervoase.

Ce-mi pare important este ca cercetatorii au confirmat prezenta cov2 in lichidul cefalorahidian ceea ce automat ne duce cu gandul ca acest virus poate provoca leziuni ale sistemului nervos.

si ca

SARS-CoV ar putea induce boli neurologice precum polineuropatie, encefalita si accident vascular cerebral ischemic.

In incheiere doresc sa atentionez pe cei care sunt responsabili de gestionarea acestei situatii, pentru ca o translatare a situatiei intr-una de tipul celei de mai sus, va fi fara precedent si cu adevarat o mare problema.

Aveti mai jos articolul original publicat pe 30 Martie 2020.
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889159120303573

Constantin Costescu

28.04.2020

Leave a Reply