Matematica impotriva cercetarii, tehnologiei si progresului economic

3 Apr

Dupa un studiu efectuat pe lumea de afaceri din Romania am identificat una din posibilele probleme ale stagnarii si pseudo-progresului. Aceasta cauza o are functia modul aplicata in mediul de business.
Reamintesc pentru cine a uitat ca modul de x este pozitiv pentru orice x si asta pentru ca modul de x este -x daca x < 0 si x daca x>=0.

Daca exprimam prin x pe cei care intr-adevar creeaza, cei care depun efort necontenit spre a descoperi tehnologii cu adevarat revolutionare, cei ce nu pot dormi pentru ca solutia intarzie sa apara, cei care vor intr-adevar sa creeze valoare si nu doar sa fie pe o post in linkedin, etc atunci neaparat trebuie sa notam cu -x pe cei care practic nu fac absolut nimic dar teoretic posteaza, striga ‘vom reusi’, ‘impreuna lalala’, ‘sa cutare’ etc.

In primul caz I este evident ca modul de x > 0 cand x este pozitiv.

Pentru cazul II mergem la definitie si avem ca modul de x este – (-x) deci avem tot rezultat pozitiv.

Aici avem o problema si anume acel – care il transforma pe -x in +x. De unde vine acel -?

Ei bine acel minus vine de la populatia din clasa -x care fireste ca mosteneste aceleasi caracteristici asa ca toti for fi cu -. Astfel acestia vor face transformarea din – in + -(-x) = x.

Dar de ce acei din -x nu migreaza in +x? Pentru ca asta inseamna sacrificii, risc, munca pe rupte, nopti nedormite, ocazia ca un corporatist platit cu mii si zeci de mii sa-ti spuna ca nu esti asa si asa cum sunt ei. Astfel se intareste clasa – si scade clasa +.

Concluzia mea este ca nu cei care pupa sa-si pastreze posturi, nu cei care isi strang diplome sa incaseze lunar mii si zeci de mii eur sau pensii sunt vinovati ci … functia modul.

Ma gandesc sa reiau studiul utilizand functia partea intreaga daca datele culese nu vor genera un N destul de mare de eroari.

Leave a Reply